اتحاد ملی و انسجام اسلامی از منظر قرآن (انتخابات مجلس هشتم 312)
آیات قرآنی به دو صورت بر اتحاد و انسجام بین مردم تأکید می کنند :
1- با نکوهش و نهی از اختلاف ، تفرقه و نزاع
2- با دعوت وامر به وحدت ، یگانگی و همگرایی .
در این قسمت به بعضی از آیات که از اختلاف پرهیز می دهد اشاره می کنیم :
اختلاف و جدائی ، سنت غلط در امتهای پیشین است .
" ولا تکونوا کالذین تفرّقوا و اختلفوا من بعد ما جائهم البیّنات و اولئک لهم عذاب عظیم " (105 آل عمران).
و مانند کسانی نباشید که بعد از آنکه دلائل روشن بر ایشان آمد باز هم پراکنده شده و اختلاف کردند . برای آنان عذابی بزرگ است .
این آیه شریفه به ما هشدار می دهد که از تاریخ تلخ اختلافات پیشینیان درس بگیریم و از تفرقه و اختلاف بپرهیزیم . اختلاف نه تنها قدرت ما را در دنیا می شکند بلکه در قیامت نیز گرفتار عذاب جهنم می سازد .
مرحوم علامه طباطبایی می فرمایند بعید نیست که " من بعد ما جائهم البیّنات " تنها متعلق به " تفرّقوا " باشد در این صورت اختلاف به معنای جدایی از جهت عقیده است و مقصود از " تففرّقوا " جدایی و پراکندگی بدنها می باشد . بنا بر این مراد آیه می تواند این باشد : تفرقه مقدمه اختلاف است زیرا هر قدر مردم در حال اجتماع باشند و با هم باشند ، باهم الفت پیدا می کنند ، عقایدشان به هم نزدیکتر می شود و با هم متحد می شوند ولی جدایی و دوری موجب اختلاف نظره و مسلکها می شود و بعد به جایی می رسد که وحدت از میان می رود .
نتیجه این می شود که گویا آیه می خواهد بگوید : مانند کسانی نباشید که از یکدیگر جدا شدند و از جماعت کناره گیری کردند تا بالأخره این کار موجب اختلاف آنها در عقایدشان شد .
به صورت طبیعی به خاطر تفاوت در فهم ، افراد اختلاف عقیده پیدا می کنند ولی در سایه اجتماع صالح می شود آن را از بین برد ولی اگر مردم از اجتماع و تعاون دست برداشتند از جاده اتحاد خارج خواهند شد.
مرحوم علامه می فرمایند هر گاه قرآن نسبت به امری هشدار می دهد و روی آن اصرار و پافشاری می کند نشان دهنده آن است که این مسأله اتفاق می افتد .
مسأله هشدار قرآن نسبت به اختلاف از آن مسائل است و همانطور که تاریخ نشان می دهد بعد از رحلت پیامبر (ص) این اتفاق افتاد و حتی پیامبر (ص) در کلامشان پیش بینی آن را کرده بودند .
حضرت علی (ع) می فرمایند : از پیامبر (ص) شنیدم که فرمود : پیروان موسی (ع) بعد از او 71 فرقه شدند و یک دسته آنها اهل نجات و 70 گروه دیگر اهل آتشند . پیروان عیسی (ع) نیز بعد از او 72 فرقه شدند که یک دسته آنها اهل نجات و 71 فرقه دیگر اهل آتشند . به زودی امت من هم بعد از من 73 فرقه خواهند شد ، یک فرقه آنها اهل نجات و 72 فرقه اهل آتش خواهند بود . سؤال شد آن یک فرقه کدام است ؟ فرمود آنچه امروز من و اصحابم بر آن اتفاق داریم .
اگر امروز امت اسلام پراکنده نبودند دشمنان نمی توانستند بر آنان مسلط شوند.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 16,ژانویه,2025